sobota, 27 kwietnia 2013

" Chrupiące pulpeciki z soczewicy "




Jak wiecie uwielbiam soczewicę!



Ubolewam nad tym , że jest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wkorzystuje.

Można z niej przyrządzic wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców!

U mnie były już " Kotlety z zielonej soczewicy " 










Więc dziś przyszła pora na coś innego!



Zrobiłam z niej pulpeciki!



Delikatne , soczyste ... a dzięki temu , że po zrobieniu były rownież smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę.

Świetnie smakują solo , ale możemy je podac również z ulubionym sosem - np. pomidorowym.

Jak je zrobic?



Zobaczcie!





***********************************************************************

" Chrupiące pulpeciki z soczewicy "


Składniki:

- soczewica czerwona - 1,5 szklanki
- kukurydza - 50 g
- jajko - 1 szt
- mąka - 1 łyżka
- bułka tarta - 50 g
- sól , pieprz , papryka - do smaku
- koperek - 1 pęczek
- olej do smażenia - 250 ml





Sposób przyrządzenia:

Soczewicę dwukrotnie płuczemy.

Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie.

Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.

Wbijamy jajko.

Wsypujemy mąkę i bułkę tartą 

( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ).

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem.

Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki.

Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami!






Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz